
Diş beyazlatma nedir? Diş Nasıl Beyazlatılır?
Diş beyazlatma nedir?
Diş beyazlatma, dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine ve dentin yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile giderilmesi işlemidir.
Diş beyazlatma prosedürü hangi hastalıklarda kullanılır?
Diş beyazlatma prosedürü dişlerin iç ya da dış kaynaklı sebeplerle renklenmesi halinde kullanılır.
Diş beyazlatma prosedürü iyi mi uygulanır?
Diş beyazlatma şekilleri kullanılan teknik ve tatbik alanlarına göre farklılık göstermektedir. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:
Ev tipi diş beyazlatma: Evde diş beyazlatma olarak malum ev tipi diş beyazlatma tekniği için ağız içerisinden norm alınarak şahsa hususi makul beyazlatma plakları hazırlanır. Hazırlanan bu plağın içerisine muayyen miktarlarda diş beyazlatma jeli (%10–15 ‘lik karbamid peroksid ya da hidrojen peroksit) uygulanır. Plağın gün içerisinde minimum 4-6 saat kullanılacak şekilde yaklaşık 10-15 gün ya da gece uykusu boyunca 8-10 gün boyunca kullanılması şeklinde uygulanan bir tedavidir.
Ofis tipi diş beyazlatma (Klinik ortamda beyazlatma): Bu teknik “Lazerle diş beyazlatma yöntemi” şeklinde de bilinir ve klinikte hekim tarafınca uygulanır. Uygulama süresi öteki yöntemlere göre daha kısa sürer. Diş hekimi tarafınca dişlerin üstüne sürülen beyazlatma jeli UV ışını ya da lazer sayesinde etken hale getirilir ve beyazlatma prosedürü yaklaşık bir saat sürer.
Kombine diş beyazlatma (Ev+ ofis tipi beyazlatma): Bu teknikte diş beyazlatma evde ve ofis ortamında birlikte uygulanır. Klinikte uygulandıktan sonra 2-3 gün ev tipi beyazlatma ile prosedür desteklenir.
Tek diş beyazlatma (içten beyazlatma): Kanal tedavisi sonrası renk değiştiren dişlere uygulanır. Dişteki dolgu sökülür, oluşturulan boşluğa beyazlatma jeli uygulanır ve devamında diş, geçici dolgu ile kapatılır. İstenilen renge ulaşıncaya kadar 3 gün aralıklarla seanslar tekrarlanır.
Diş beyazlatma tedavisi hakkında sık sorulan sorular
Hangi tip diş beyazlatma tekniği daha uygundur?
Eğer diş renginin beyaza yakın ve birkaç ton açılması isteniyorsa yalnızca lazer tipi ya da ev tipi beyazlatma kafi olabilir. Ancak dişlerde sigara, kahve ya da çaydan kaynaklı oldukça fazla renklenme var ise toplu diş beyazlatma tekniği daha etkili olur. Kişiye makul diş beyazlatma yöntemine karar verebilmek için mutlaka hekim muayenesi gerekir.
Diş beyazlatmanın ziyanı var mıdır?
Beyazlatma şekilleri dişlerde azca da olsa hassasiyete neden olabilir. Bu duyarlılık havaya, oldukça sıcak ya da soğuk yemek ve içeceklere karşı olabilir. Bu vaziyet düzgüsel ve beklenen bir yan etkidir. Diş hassasiyetinin genelde 24-48 saat içerisinde geçmesi beklenir. Beklenmeyen bir vaziyet ile karşılaşıldığında mutlaka doktora başvurulmalıdır. Diş hekimi kontrolünde meydana getirilen beyazlatmanın dişlere ziyanı yoktur.
Dişlerin beyazlaması ne kadar sürer?
Dişlerin beyazlaması kişiden şahsa göre değişim göstermektedir. Ortalama beyazlama süresi 2-3 haftadır. Antibiyotik kullanımına bağlı oluşan grileşmelerin beyazlaması daha zahmetlidir ve sonuca ulaşmak daha uzun bir müddet gerektirebilir.
Diş beyazlatmanın tesiri kalıcı mıdır?
Beyazlatma sonra renk vakit içerisinde kaybolmaya başlar. Bu süre hastanın renkli sıvılar (çay, kahve, şarap, kola vb.) ve sigara kullanımına göre değişir. 6 ay ile 1 sene arası bir vakit alır. Beyazlatma, 6 ayda 1 ya da 2 seans ile desteklenirse diş beyazlatma kalıcı hale gelir.
İşlem sonra nelere dikkat edilmelidir?
Beyazlatma boyunca ve sonra iki gün çay, kahve, şarap, kola gibi renkli sıvılardan ve tütün mamullerinden mutlaka uzak durulması gerekir.
Diş renginin değişik olmasının nedeni nelerdir?
Diş renginin kişilere göre farklılık göstermesinin muhtelif sebepleri vardır. Renklenmeler içsel ya da dış kaynaklı olabilir. Bunlar; fiziksel renklenmeler, amalgam dolgu yapıldıktan sonra oluşan renklenmeler, hamilelik ve bebeklik döneminde antibiyotik kullanımına bağlı renklenmeler, kanal tedavisine bağlı olarak dişin içsel olarak renklenmesi, kahve, çay, sigara gibi tüketimlerin sık sık kullanılmasına bağlı renklenmeler, travma kararı dişin içerisindeki canlı dokunun canlılığını yitirmesiyle oluşan renklenmeler olarak sıralanabilir.
Ev tipi diş beyazlatma tedavisinde nelere dikkat edilmelidir?
Piyasada değişik farklı diş beyazlatma ürünleri satılmaktadır. Ev tipi diş beyazlatmalarında dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan husus, jeli tanım edilenden fazla uygulamamaktır. Aksi takdirde plak içerisinden taşan jel diş etlerini tahriş eder. Böyle bir durumda diş etleri derhal yıkanmalı ve diş hekimi ile iletişime geçilmelidir.
Diş beyazlatma prosedürünü yaptırmak için yaş sınırı var mıdır?
Diş beyazlatma prosedürü 18 yaşından büyük bütün yetişkinlerde uygulanabilir.
Diş beyazlatma işleminin yapılmaması ihtiyaç duyulan durumlar var mıdır?
Beyazlatma yapılmaması ihtiyaç duyulan durumlar hastanın mevcut durumu ile ilgilidir. Bunun haricinde hamilelerde uygulanması öneri edilmemektedir.
Doğal ya da tabii olmayan alternatif yollarla diş beyazlatma işlemlerinin zararları nelerdir?
Karbonat ile diş beyazlatma, zerdeçal ile diş beyazlatma, Hindistancevizi hasım ile diş beyazlatma, çilek ile diş beyazlatma, alüminyum folyo ile diş beyazlatma, limon ile diş beyazlatma, elma sirkesi ile diş beyazlatma, ceviz kabuğu ile diş beyazlatma ve çamaşır suyu ile diş beyazlatma gibi yüzlerce değişik beyazlatma programları denenmektedir. Ancak bu tip maddelerin dişleri beyazlatmaya hiç bir yararı olmadığı gibi dişler üstünde geri dönüşümsüz hasarlar ve hassasiyetler oluşturur. Kesinlikle kullanılmamalıdır.